Latest post Wed, Aug 2 2017 10:36 AM by BenoitM. 18 replies.
Page 1 of 2 (19 items) 1 2 Next >
Sort Posts: Previous Next
  • Mon, Aug 10 2015 8:02 PM

    • dor
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Israel
    • Posts 596
    • Points 7,670

    MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Hi

    I am trying to help a friend with an error message I have never seen before

    Does anyone have any idea what can it be?

     


    MC 2018.4 + MXO2 mini. CPU I7 2600K + 32GB RAM. Nvidia GTX970 driver 388.71. QT.7.7.9 [view my complete system specs]
  • Wed, Aug 12 2015 11:44 AM In reply to

    • marinstesh
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Apr 3 2013
    • Posts 4
    • Points 60

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Hi, I have the same problem and noticed it seems to affect my Audio Suite - I cannot open it. I also do not have Dolby AC3 activated. (You can see this in the Avid Application Manager) Is this true for your friend, too? Maybe there's a connection...

    Avid 8.4 | Windows 8 | NVIDIA GeForce GTX 960 | 4.99 GHz Intel Core i7-4790K | 24Gb RAM [view my complete system specs]
  • Wed, Aug 12 2015 12:37 PM In reply to

    • dor
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Israel
    • Posts 596
    • Points 7,670

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Hi

    I don't know about the audio sutie. I'll ask.

    But I know there are many AMA problems, even for simple MOV files

    (and yes, the right QT ver is installed)

     

    MC 2018.4 + MXO2 mini. CPU I7 2600K + 32GB RAM. Nvidia GTX970 driver 388.71. QT.7.7.9 [view my complete system specs]
  • Thu, Aug 13 2015 12:45 AM In reply to

    • Swil
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Australia
    • Posts 498
    • Points 6,495

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    I'm getting this now too (but under Windows 10), did anyone figure it out?

    3.40GHz Core i7-2600K | 24Gb RAM | GeForce GTX 660 Ti | Blackmagic DeckLink Mini Monitor | Presonus AudioBox 22VSL | Windows 10 because I'm mad like... [view my complete system specs]
  • Fri, Aug 14 2015 12:21 PM In reply to

    • Joachim Claus
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Seeheim-Jugenheim, Germany
    • Posts 948
    • Points 12,245

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    It is very likely caused by PACE License Service, which my not be running. You can check this in the service administartion window. (Click on Start > Computer Administration > Services and go down the list of services to PACE License Service. If it is not running, click on Start Service. In addition, look at the Start column fo the service. It may be set to "Automatic (Delayed)". In this case, it may take over a minute after booting up the system until the PACE License Service wil be started. You can change the start parameter to "Autostart", which causes the service to start immediately when the system is booted. For changing: Double click the service, and select "Automatic" in Starttype.

    Joachim 

    SuperMicro Workstation 7048A-T Dual Xeon (10 cores) E5-2640v4 2.4GHz 128 GB RAM, PNY P4000, 1 PCIe SSD 400 GB (Intel SSDPEDMW400G4) 1 SSD 2 TB for UHD... [view my complete system specs]

    Joachim Claus

  • Mon, Aug 17 2015 1:32 AM In reply to

    • Swil
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Australia
    • Posts 498
    • Points 6,495

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Turns out PACE was missing from my system for some reason - downloaded the latest iLok license manager from their website and that fixed it. Thanks!

    3.40GHz Core i7-2600K | 24Gb RAM | GeForce GTX 660 Ti | Blackmagic DeckLink Mini Monitor | Presonus AudioBox 22VSL | Windows 10 because I'm mad like... [view my complete system specs]
  • Mon, Aug 17 2015 5:45 AM In reply to

    • dor
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Israel
    • Posts 596
    • Points 7,670

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Thanks for the update!

     

    MC 2018.4 + MXO2 mini. CPU I7 2600K + 32GB RAM. Nvidia GTX970 driver 388.71. QT.7.7.9 [view my complete system specs]
  • Mon, Aug 17 2015 8:54 AM In reply to

    • marinstesh
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Apr 3 2013
    • Posts 4
    • Points 60

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Thanks Joachim, that fixed it for me! The audio suite is working now, too.

    Avid 8.4 | Windows 8 | NVIDIA GeForce GTX 960 | 4.99 GHz Intel Core i7-4790K | 24Gb RAM [view my complete system specs]
  • Tue, Aug 18 2015 3:56 PM In reply to

    • Joachim Claus
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Seeheim-Jugenheim, Germany
    • Posts 948
    • Points 12,245

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    @marinstesh

    Good to hear, that you have been successful. Keep on editing.

    Joachim

    SuperMicro Workstation 7048A-T Dual Xeon (10 cores) E5-2640v4 2.4GHz 128 GB RAM, PNY P4000, 1 PCIe SSD 400 GB (Intel SSDPEDMW400G4) 1 SSD 2 TB for UHD... [view my complete system specs]

    Joachim Claus

  • Tue, Apr 5 2016 3:21 AM In reply to

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    I am having this exact problem now too after installing Windows 10 with MC 8.5.1 The solution mentioned above didn't work for me.

    Media Composer 2021.03 Symphony Phrase Find Script Sync Dell XPS 8940 Intel(R) Core(TM) i9-10900 CPU @ 2.80GHz 2.81 GHz 10cores 96.0 GB RAM NVIDIA... [view my complete system specs]

    "Don't go by my script, they're always wrong." - producer to me while editing

  • Tue, Apr 5 2016 4:46 AM In reply to

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Hi Scott, I would GUESS seeing that as iLoks sorted it for others it is possible that you have 1 (or more) audio plugins that are not W10 compatible yet.  (from memory some  iZotope plugins have been culprits for audio issues in the distant past) 

    Wild horses cannot drag me away from W7 reliability yet Geeked

  • Tue, Apr 5 2016 5:22 AM In reply to

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    I haven't installed anything extra along with the MC installation, the RTAS plugins arent loading though. I'll keep looking. So far Windows 10 is working great, Avid is rendering faster for one.

    Media Composer 2021.03 Symphony Phrase Find Script Sync Dell XPS 8940 Intel(R) Core(TM) i9-10900 CPU @ 2.80GHz 2.81 GHz 10cores 96.0 GB RAM NVIDIA... [view my complete system specs]

    "Don't go by my script, they're always wrong." - producer to me while editing

  • Thu, Apr 7 2016 4:08 PM In reply to

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    I've uninstalled the iLok that came with the MC download and downloaded the latest one from their website.

    https://ilok.com/#!license-manager

    Installed, restarted and opened up "services" to make sure the PACE License Services was running and set to automatic startup.

    Launch Avid, problem persists.

    With past instalations of MC I never had to do anything with iLok, it installed and that was it. I wonder if I have to create an account and sign in or something like that? It says "0 activations" when I start it.

     

     

    Media Composer 2021.03 Symphony Phrase Find Script Sync Dell XPS 8940 Intel(R) Core(TM) i9-10900 CPU @ 2.80GHz 2.81 GHz 10cores 96.0 GB RAM NVIDIA... [view my complete system specs]

    "Don't go by my script, they're always wrong." - producer to me while editing

  • Thu, Apr 7 2016 5:50 PM In reply to

    • Marianna
    • Top 10 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Avid
    • Posts 11,896
    • Points 259,770
    • ! Avid Employee
      !Avid Customer Advocate
      Avid Beta Moderators
      Avid Developer Moderator
      ForumsAdministrator
      Moderator: Edit on Demand
      Moderator: SSAI PHAI
      SystemAdministrator

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Hey Scott

    Have you tried to remove 8.5.1 and reinstall it?   8.5.2 is coming today I hope so that might be a good thing to do today.

    Marianna

    Sr. Director | Customer Experience and Community [view my complete system specs]
  • Thu, May 5 2016 3:47 PM In reply to

    Re: MC 8.4 Unable to initialize audio effect and mixing system

    Problem SOLVED! Chris from Avid called me and we went rhough a bunch of things. What I ended up doing was remvoing my Soundlblaster Audigy2 ZS sound card and re-installing Windows 10. I removed the soundcard and all of its drivers and software before re-installing the OS but that didn't work. Since this was a clean install of Win 10 from a few weeks ago it wasn't a big deal for me to do it again. Thats what it took. I don't really need the sound card anyways, I am now using onbaord sound and it's fine, it was an older card that wasn't really suppored under Windows 10 anyways.

    Media Composer 2021.03 Symphony Phrase Find Script Sync Dell XPS 8940 Intel(R) Core(TM) i9-10900 CPU @ 2.80GHz 2.81 GHz 10cores 96.0 GB RAM NVIDIA... [view my complete system specs]

    "Don't go by my script, they're always wrong." - producer to me while editing

Page 1 of 2 (19 items) 1 2 Next >

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller